Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 2 3247 150, +389 2 3247 159, +389 2 3247 157, +389 75 444 627
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени
 • ДОБРЕДОЈДОВТЕ НА НАШАТА НОВА ВЕБ СТРАНА

  ДОБРЕДОЈДОВТЕ НА НАШАТА НОВА ВЕБ СТРАНА

  ИСРСМ со гордост објавува дека неговиот нов веб-сајт сега е во функција. Како резултат на неколкумесечна напорна работа и посветеност, новата веб -страница има за цел да понуди подобрено корисничко искуство: се одликува со освежен изглед, подобрена навигација и неколку функции што ќе го направат целокупното искуство повлијателно на Вашиот компјутер, мобилен телефон или таблет.

 • СТАНИ ЧЛЕН НА ИСРСМ

  СТАНИ ЧЛЕН НА ИСРСМ

  Со стандардите постигнувате поголем квалитет и конкурентност на вашите производи, услуги и процеси како на домашниот така и на пазарот надвор од земјава. Ги намалувате трошоците за развој и производство на вашата деловна активност. Воедно, се постигнува поголема безбедност и заштита на човекот и околината. Затоа од особена важност е да бидет вклучени во стандардизациските текови и бидете член на ИСРСМ.

  Како да станете член на ИСРСМ

 • СВЕТСКИ ДЕН НА СТАНДАРДИЗАЦИЈАТА

  СВЕТСКИ ДЕН НА СТАНДАРДИЗАЦИЈАТА

  Секоја година на 14 октомври, членовите на заедницата за стандардизација го слават Светскиот ден на стандардизацијата, што е средство за оддавање почит на заедничките напори на илјадници експерти ширум светот кои развиваат доброволни технички договори објавени како стандарди.

  Светскиот ден на стандардизацијата 2021 година е за нашата заедничка визија за подобар свет.

 • ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ

  ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ

  ИСРСМ ја цени и е посветен на заштита на вашата приватност, вклучително и онаа на нашите членки и соработници, учесниците во работата на ИСРСМ, клиентите, посетителите на веб -страната на ИСРСМ и претплатниците на ИСРСМ услугите. Согласно Политиката на приватност, ИСРСМ ги собира и ги обработува личните податоци на корисниците на услугите на ИСРСМ, за време на регистрацијата, или за време на користењето на нашата веб-страница и ИТ -алатки, кои се заштитени или со законот за Заштита на лични податоците и подзаконските акти или со Европската регулатива за заштита на личните податоците. ИСРСМ презеде соодветни организациски и технички мерки (ИТ безбедност) за да осигури дека вашите лични податоци се заштитени.

  Види повеќе ...Институтот за стандардизација на Република Северна Македонија (ИСРСМ) е национално тело за стандардизација кое ги претставува националните интереси во меѓународните, европските и регионалните организации за стандардизација, ги промовира стандардизациските активности и преку здружување на јавните и приватните заинтересирани страни, ИСРСМ подготвува и усвојува доброволни национални стандарди.

Новини и настани

МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА СТАНДАРДИЗАЦИЈАТА И МЕСЕЦОТ НА САЈБЕР-БЕЗБЕДНОСТА

Сајбер-безбедноста реалност за компаниите

повеќе

Новата веб страна на Институтот за стандардизација на Република Северна Македонија (ИСРСМ).

Од 12-ти октомври (вторник) 2021, се очекува стартување на новата веб страна на Институтот за стандардизација на Република Северна Македонија (ИСРСМ).

повеќе

БИЛАТЕРАЛНА СОРАБОТКА НА ИСРСМ ВО КИЕВ-УКРАИНА

Oфицијална работна посета на ИСРСМ по покана на Украинскиот центар за научно истражување и обука за стандардизација, сертификација и проблеми со квалитет

повеќе

ОФИЦИЈАЛНА РАБОТНА ПОСЕТА НА ИСРСМ ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

ОФИЦИЈАЛНА РАБОТНА ПОСЕТА НА ИСРСМ ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

повеќе

БИЛАТЕРАЛНА И РЕГИОНАЛНА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА

ИСРСМ на чело со Директорот, м-р Џеват Кицара и г-дин Вилијам Христовски, Советник и член на Советот на ИСРСМ, во официјална работна посета на Турскиот Институт за стандардизација.

повеќе

РЕГИОНАЛНА РАБОТНА ПОСЕТА И СОРАБОТКА

Регионална работна посета и соработка на директорот и соработниците од ИСРСМ на ИСМЕ-Институт за стандардизација на Црна Гора

повеќе

Јавна расправа

Целта на јавната расправа е да им се овозможи на сите заинтересирани страни учество во процесот на стандардизација, преку гласање и поднесување на коментари кон содржината на нацрт македонските стандарди и стандардизациски документи (проекти). Гласањето и поднесувањето коментари е определено со соодветен рок, по чии истек истите веќе неможе да се поднесат. Текстот на проектите може да се купи или прочита во библиотеката на Институтот, а општите информации за секој проект (наслов и подрачје на примена, итн.) се достапни на нашата веб-страница. Македонските проекти за гласање и поднесување на коментари се достапни преку доленаведениот линк: видете ги сите проекти (prМК...) на jавна расправа. ВАЖНА НАПОМЕНА: Се додека за соодветниот проект е отворена јавната расправа можете да извршите бришење и/или промена на Вашиот претходно зададен глас, следствено можете да продолжите со поднесување на нови коментари, бришење на старите и/или измена или дополна на претходно поднесените. Сите претходно поднесени коментари како и даденото гласање во овој случај се видливи.

Апарати за домаќинство и слични електрични апарати - Безбедност - Дел 2-90: Посебни барања за микробранови печки за комерцијална примена (IEC 60335-2-90:2006)

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ Совет повеќе

Текстил - Испитување на постојаност на боја - Дел А03: Сива скала за оцена на премин на боја

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ ТК 5 повеќе

Заштитна облека - Барани карактеристики на заштитна облека за оператори кои работат со пестициди или за работници кои престојуваат во подрачје претходно третирано со пестицид- Амандман 1 : Заменски хемикалии за испитување

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ ТК 5 повеќе

Апарати за домаќинство и слични електрични апарати - Безбедност - Дел 2-110: Посебни барања за комерцијални микробранови апарати со вметнување или контакт со апликатори

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ Совет повеќе

Медицинска електрична опрема - Дел 2-77: Посебни барања за основна безбедност и основни перформанси на хируршка опрема со роботска помош

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ Совет повеќе

Секундарни литиумски батерии за апликации со лесен ЕВ (електрично возило) - Дел 1: Општи барања за безбедност и методи за тестирање

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ Совет повеќе

Реактивни соединенија базирани на смола што се користат за електрична изолација - Дел 3-8: Спецификации за поединечни материјали - Смоли за додатоци за кабли

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ Совет повеќе

Медицинска електрична опрема - Дел 1-6: Општи барања за основна безбедност и основни перформанси - Стандард за обезбедување: Употребливост

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ Совет повеќе

Медицинска електрична опрема - Дел 1-8: Општи барања за основна безбедност и основни перформанси - Стандард за обезбедување: Општи барања, тестови и насоки за алармни системи во медицинска електрична опрема и медицински електрични системи

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ Совет повеќе

Медицинска електрична опрема - Дел 1-10: Општи барања за основна безбедност и основни перформанси - Стандард за обезбедување: Барања за развој на физиолошки контролори со затворен циклус

40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот

ИСРСМ Совет повеќе