Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 70 233 086
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

Новини и настани

Новини и настани поврзани со ИСРСМ.

20 СЕДНИЦА НА СОБРАНИЕ НА ИСРСМ

20 Седница на собрание на Институт за стандардизација на Република Северна Македонија

World Halal Summit 2022 и OIC Halal Expo

World Halal Summit 2022 и 9-та изложба на OIC Halal Expo 24-26 ноември Истанбул, оваа година на тема „За одржлива трговија: Истражете го развојот на глобалната халал индустрија со сите нејзини аспекти“

ISO 17025 Декември 2022

МКС EN ISO/IEC 17025:2018 - Општи барања на компетентност на лаборатории за тестирање и калибрација - обука наменета за раководителите за квалитет, раководители на лаборатории, претставници на лабораториите за тестирање и калибрирање, оценувачи итн.

KОНФЕРЕНЦИЈА ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ COP27 - 2022

На конференцијата за климатски промени на Обединетите Нации COP27 – 2022, ISO го лансираше првиот глобално усогласен документ за ефективни климатски активности IWA 42:2022 Net Zero Guidelines

IEC ОБЈАВИ МАПА ЗА СТАНДАРДИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ПЕРФОРМАНСИ НА АПАРАТИТЕ ЗА ДОМАЌИНСТВО

Оваа платформата на IEC обезбедува визуелен преглед на стандардите и илустративно прикажува какви стандарди постојат и како тие можат да се користат заедно

СТАНДАРДИ КОИ СЕ ОДНЕСУВААТ НА РОДОВА ОДГОВОРНОСТ

УПАТСТВО И ОБРАЗЕЦ ЗА ПОДГОТОВКА НА СТАНДАРДИ КОИ СЕ ОДНЕСУВААТ НА РОДОВА ОДГОВОРНОСТ

Од 2024 година во ЕУ ќе се користи единствен полнач

Европскиот парламент даде конечно одобрение за задолжителното воведување USB-C како стандарден отвор за полнење на електронските уреди.

СВЕТСКИОТ ДЕН НА СТАНДАРДИТЕ 2022

14 Октомври Светскиот Ден на Стандардите

БЛАГОДАРНИЦА ОД ЗЕМАК

По повод одбележувањето 30 годишен јубилеј од постоење на ЗЕМАК, ИСРСМ доби благодарница.

ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА ISO ВО АБУ ДАБИ

19-23 Септември 2022 Абу Даби е домаќин на генералното собрание на ISO

ПУБЛИКУВАНИ НАЦИОНАЛНИ ИЗВОРНИ МАКЕДОНСКИ СТАНДАРДИ

Техничкиот комитет ИСРСМ ТК 32 – Електроенергетика и електроенергетски постројки во чиј делокруг на работа припаѓаат македонските стандарди МКС Н.Б4.801:2000, МКС Н.Б4.803:2000, МКС Н.Б4.804:2000 и МКС Н.Б4.810:2000 направи преиспитување на истите.

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАЊЕ ПОМЕЃУ ИСРСМ И DPS

Потпишан меморандум за соработка и разбирање помеѓу ИСРСМ и DPS

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ФОРМИРАЊЕ НА НОВ ТЕХНИЧКИ КОМИТЕТ - ИСРСМ ТК 39

Отпчнување на постапка за формирање на нов ИСРСМ ТК 39 - Јазици и терминологија, толкување и поврзана технологија

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАЊЕ ПОМЕЃУ ИСРСМ И МССАА

Меморандум за разбирање помеѓу ИСРСМ и Управа за конкуренција и потрошувачки прашања на Малта (MCCAA)

ИЗВЕШТАЈ НА OECD: Индекс на политика на мали и средни претпријатија (МСП)

Индекс на политика на мали и средни претпријатија (МСП) - Западен Балкан и Турција 2022 година

ПРОЦЕС НА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ИПА 2017 ПРОЦЕС „ПОДДРШКА НА ДРЖАВНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА“

Работна средба на раководните лица на институциите кои важат за инфраструктура за квалитет во земјава,

10 ГОДИНИ ОД ПОЛНОПРАВНОТО ЧЛЕНСТВО НА ИСРСМ ВО ЕВРОПСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА СТАНДАРДИЗАЦИЈА CEN и CENELEC.

2022-јули-01 ИСРСМ обележува 10 години од своето полноправно членство во рамки на европските организации за стандардизација.

НОВОУСВОЕНИ СТАНДАРДИ ОД ИСРСМ ТК 7-НАФТЕНИ ПРОИЗВОДИ И СРЕДСТВА ЗА ПОДМАЧКУВАЊЕ

MKC EN 589:2022+A1:2022-Автомобилски горива - Течен нафтен гас (LPG) - Барања и методи за испитување и MKC EN 590:2022-Автомобилски горива - Дизел - Барања и методи за испитување.