Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 76 448 791
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

Новини и настани

Новини и настани поврзани со ИСРСМ.

Почеток на новата училишна година

Добредојдовте во светот во кој сите заедно ќе зачекориме во својување нови знаења

Уреди за одредување на проток

Минимални барања на перформанси и на процедури за тестирање на опрема за следење/мониторирање на водата

Терминолошки записи во стандарди

Општи барања и примери на претставување и Усвојување на стандардизирани терминолошки записи

Резервоари за транспорт на опасни материи

Транспортот на течни хемикалии и течни гасови и ризикот кој со себе го носи оваа дејност, влијае на многу сектори во нашето општество

Превод на стандард и амандман на јавна расправа

Подготвен е превод на стандардот и амандманот H MKS EN ISO 17100:2015/A1:2017(мк) Преведувачки услуги - Барања за преведувачки услуги и пуштен на јавна расправа до крајот на месец септември 2023 година.

20 години од основање на Институт за стандардизација

Институтот за стандардизација одбележува 20 години од основањето како единствено национално тело за стандардизација на Република Северна Македонија.

NET ZERO Клучен чекор кон одржлива иднина

Најсилната алатка против климатската криза е прифаќањето и транзицијата кон NET ZERO емисии, досега најубедливо решение кое нуди еколошки, економски, социјални и здравствени придобивки и решенија

MKC EN ISO 14001

Системи за менаџмент на животна средина - Барања со упатства за користење

Стандардот MKC ISO 24229 - Кодови за системи за конверзија на пишани јазици

MKC ISO 24229 - Информации и документација – Кодови за системи за конверзија на пишани јазици

MKC EN ISO 9001

Системи за менаџмент со квалитет - Барања

Стандарди достапни на македонски јазик

Усвоени македонски стандарди со метод на индосирање достапни на македонски јазик

Светски Ден на Чоколадата

По повод светски ден на чоколадата, стандардите усвоени од ИСРСМ ТК 13 - Квалитет на храна

Генерално собрание на CEN и CENELEC 2023

19-22 јуни 2023, Белград беше домаќин на Генералното собрание на Cen/Cenelec

Туризам и сродни услуги

Стандарди за одржлив развој на туризам и сродни услуги

Светскиот ден на акредитација и улогата на акредитацијата во поддршката на иднината на глобалната трговија

9 јуни 2023 Светсиот ден на акредитација и улогата на акредитацијата во поддршката на иднината на глобалната трговија.

7 јуни - Светскиот ден за безбедност на храната (WFSD)

Светскиот ден за безбедност на храната (WFSD), оваа година е под мотото ,,Food Standards save lives,, или ,,Стандардите за храна спасуваат животи,,

Регионална средба на EU4Business

06-07 јуни 2023, во Дурс, Албанија ,,Поттикнување на заедничкиот регионален пазар преку квалитетна инфраструктура и е-трговија,,

Regional Training of trainers ,,Energy Management Systems,, ISO 50001.

Обука за обучувач за ISO 50001, Бишкек, Киргистан од 05-08 јуни 2023