Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 70 233 086
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

Од 2024 година во ЕУ ќе се користи единствен полнач

На 4 октомври, Европскиот парламент со големо мнозинство гласаше за усвојување на универзален полнач за единствениот пазар на ЕУ.

Од 2024 година, полначот USB-C ќе стане единствен полнач за најчесто користената електроника во ЕУ, како што се паметни телефони, таблети, е-читачи, дигитални камери и слушалки, рачни конзоли за видеоигри, преносни звучници и преносни уреди за навигација.

Истиот услов ќе се применува и за лаптопите во 2026 година.

Оваа иницијатива се смета за ефикасен начин и за намалување на е-отпадот и за зајакнување на потрошувачите.

Законодавниот предлог одобрен од Европскиот парламент даде конечно одобрение за задолжителното воведување USB-C како стандарден отвор за полнење на електронските уреди.

Одобреното законодавство се однесува и на потребата да се развијат стандарди за поддршка на иновациите во безжичното полнење и да се донесат овие нови решенија на пазарот.

ИСРСМ има усвоено и публикувано стандард МКС EN IEC 62680-1-3:2021-Универзални интерфејси на сериски шини за податоци и напојување - Дел 1-3: Заеднички компоненти - УСБ-тип C-кабел и спецификација на приклучок

Линк за повеќе инфо за стандардот

https://isrsm.gov.mk/mk/project/show/isrsm:proj:72292