Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 2 3247 150, +389 2 3247 159, +389 2 3247 157, +389 75 444 627
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

МКС EN 1974:2022

Машини за преработка на храна – Машини за сечење тенки парчиња – Барања за безбедност и хигиена

Food processing machinery - Slicing machines - Safety and hygiene requirements
30.1.2022

Општи информации

60.60     30.1.2022

ISRSM

ИСРСМ ТК 19

Европски стандард

67.260     67.26  

англиски  

Купи

Публикуван

Одберете јазик на кој сакате да го добиете документот.

Подрачје на примена

This document specifies the safety and hygiene requirements for the design and manufacture, installation, training, use, cleaning and maintenance of slicing machines which are fitted with a motor-driven blade of more than 150 mm in diameter, provided with a product support. These types of slicing machines are intended to be used in shops, restaurants, supermarkets, canteens, etc. to slice foodstuffs.
This document deals with all significant hazards, hazardous situations and events relevant to slicing machines, when they are used as intended by the manufacturer (see Clause 4).
This document applies to the hazards arising during all the phases of the life of the machine as described in EN ISO 12100:2010, 5.4.
Automatic industrial slicing machines covered by EN 16743:2016 are excluded from the scope of this document.
This document covers the following types of slicing machines:
- horizontal feed slicing machine (see Figure 1);
- gravity feed slicing machine (see Figure 2).
Both types can have an either hand-operated or power-operated carriage to move the product towards the blade. They both can be fitted with manual or automatic devices to receive and convey the slices away from the machine. All these types can also be provided with a scale.
This document applies to machines which are manufactured after the date of issue of this document.

ЕУ Директиви и Регулативи

ЕУ Директиви и Регулативи поврзани со овој стандард.

2006/42/EC

Машини

Хармонизиран

Животен циклус

ПРЕТХОДНО ИЗДАНИЕ

Го заменува
МКС EN 1974+A1:2011

МОМЕНТАЛНО

Публикуван
МКС EN 1974:2022
60.60 Публикуван стандард
30.1.2022

Поврзани проекти/стандарди

Усвоен од EN 1974:2020 IDENTICAL

Преглед

Само информативните делови од проектите се јавно достапни. За да ја видите целата содржина на проектот, дадете коментари и гласате, најавете се со Вашиот профил со клик на копчето „Најава“.

Најава