Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 2 3247 150, +389 2 3247 159, +389 2 3247 157, +389 75 444 627
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

prМКС EN ISO 21420:2021

Заштитни ракавици – Општи барања и методи за испитување

Protective gloves - General requirements and test methods (ISO 21420:2020)

Општи информации

40.20     15.11.2021

40.60    30.11.2021

ISRSM

ИСРСМ ТК 5

Европски стандард

13.340.40     13.340.4  

Подрачје на примена

This document specifies the general requirements and relevant test procedures for glove design and construction, innocuousness, comfort and efficiency, as well as the marking and information supplied by the manufacturer applicable to all protective gloves.
It can also apply to arm protectors and gloves permanently incorporated in containment enclosures.
Gloves and hand protectors such as mittens, pot holders and arm protection are covered by this document.
This document does not address the protective properties of gloves and therefore is not used alone but only in combination with the appropriate specific standard(s). A non-exhaustive list of these standards is given in the Bibliography.

ЕУ Директиви и Регулативи

ЕУ Директиви и Регулативи поврзани со овој стандард.

89/686/EEC

Опрема за лична заштита

2016/425

Опрема за лична заштита

Животен циклус

ПРЕТХОДНО ИЗДАНИЕ

Го заменува
МКС EN 420+A1:2011

МОМЕНТАЛНО

Проект во изработка
prМКС EN ISO 21420:2021
40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот
15.11.2021

Поврзани проекти/стандарди

Усвоен од EN ISO 21420:2020 IDENTICAL

Усвоен од ISO/DIS 21420 IDENTICAL

Преглед

Само информативните делови од проектите се јавно достапни. За да ја видите целата содржина на проектот, дадете коментари и гласате, најавете се со Вашиот профил со клик на копчето „Најава“.

Најава