Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 76 448 791
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

prМКС EN ISO 4892-1 rev:2022

Пластика - Методи на изложеност на извори на светлина во лабораториски услови - Дел 1: Општо упатство (ISO/DIS 4892-1:2023)

Plastics - Methods of exposure to laboratory light sources - Part 1: General guidance (ISO/DIS 4892-1:2023)

Општи информации

40.20     5.10.2023

40.60    12.12.2023

ISRSM

ИСРСМ ТК 36

Европски стандард

83.080.01  

Купување

Доколку сакате да го купите овој документ обратете се на адресата на следната е-пошта: isrsm.info@isrsm.gov.mk

Подрачје на примена

ISO 4892-1:2016 provides information and general guidance relevant to the selection and operation of the methods of exposure described in detail in subsequent parts. It also describes general performance requirements for devices used for exposing plastics to laboratory light sources. Information regarding performance requirements is for producers of artificial accelerated weathering or artificial accelerated irradiation devices.
NOTE In this part of ISO 4892, the term "light source" refers to radiation sources that emit UV radiation, visible radiation, infrared radiation or any combination of these types of radiation.
ISO 4892-1:2016 also provides information on the interpretation of data from artificial accelerated weathering or artificial accelerated irradiation exposures. More specific information about methods for determining the change in the properties of plastics after exposure and reporting these results is given in ISO 4582.

Животен циклус

ПРЕТХОДНО ИЗДАНИЕ

Публикуван
МКС EN ISO 4892-1:2016

МОМЕНТАЛНО

Проект во изработка
prМКС EN ISO 4892-1 rev:2022
40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот
5.10.2023

Поврзани проекти/стандарди

Усвоен од prEN ISO 4892-1 IDENTICAL

Усвоен од ISO/DIS 4892-1 IDENTICAL

Преглед

Само информативните делови од проектите се јавно достапни. За да ја видите целата содржина на проектот, дадете коментари и гласате, најавете се со Вашиот профил со клик на копчето „Најава“.

Најава