Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 76 448 791
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

prМКС EN ISO 4892-3 rev:2022

Пластика - Методи на изложеност на извори на светлина во лабораториски услови – Дел 3: Флуоресцентни UV лампи (ISO/DIS 4892-3:2023)

Plastics - Methods of exposure to laboratory light sources - Part 3: Fluorescent UV lamps (ISO/DIS 4892-3:2023)

Општи информации

40.20     9.11.2023

40.60    15.1.2024

ISRSM

ИСРСМ ТК 36

Европски стандард

83.080.01  

Купување

Доколку сакате да го купите овој документ обратете се на адресата на следната е-пошта: isrsm.info@isrsm.gov.mk

Подрачје на примена

ISO 4892-3:2016 specifies methods for exposing specimens to fluorescent UV radiation, heat and water in apparatus designed to simulate the weathering effects that occur when materials are exposed in actual end-use environments to global solar radiation, or to solar radiation through window glass.
The specimens are exposed to fluorescent UV lamps under controlled environmental conditions (temperature, humidity and/or water). Different types of fluorescent UV lamp can be used to meet all the requirements for testing different materials.
Specimen preparation and evaluation of the results are covered in other International Standards for specific materials.
General guidance is given in ISO 4892‑1.
NOTE Fluorescent UV lamp exposures for paints, varnishes and other coatings are described in ISO 11507.

Животен циклус

ПРЕТХОДНО ИЗДАНИЕ

Публикуван
МКС EN ISO 4892-3:2016

МОМЕНТАЛНО

Проект во изработка
prМКС EN ISO 4892-3 rev:2022
40.20 Јавна расправа по нацрт-стандардот
9.11.2023

Поврзани проекти/стандарди

Усвоен од prEN ISO 4892-3 IDENTICAL

Усвоен од ISO/DIS 4892-3 IDENTICAL

Преглед

Само информативните делови од проектите се јавно достапни. За да ја видите целата содржина на проектот, дадете коментари и гласате, најавете се со Вашиот профил со клик на копчето „Најава“.

Најава