Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 70 233 086
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

SBS SME GUIDE ON BLOCKCHAIN AND DLT

Small Business Standards (SBS)  е асоцијација што ги претставува европските интереси на малите и средни претпријатија (МСП) во стандардизацијата на европско и меѓународно ниво. 

Нејзините главни цели се зголемување на свеста и влијанието на МСП во стандардизацијата и нивно поттикнување да се вклучат во процесот на стандардизација.

Во своите напори да ја подигне свеста и да им помогне на малите и средните претпријатија да усвојат и користат блокчејн стандарди, SBS го разви својот водич за Бlockchain и Distributed Ledger Technology (DLT)

Водичот илустрира четири начина кои покажуваат како блокчејн може:

Водичот  на малите и средни претпријатија  им дава увид  во основни, но клучни принципи на Blockchain и DLT технологијата и како стандардизацијата може да помогне во зајакнувањето на транспарентноста и одржливоста на операциите, зголемувањето на решенијата и разумното намалување на трансакциските трошоци за бизнисите.

Дополнително, документот обезбедува ажурирање за развојот на политиката на ЕУ и геополитичките предизвици со кои може да се соочат МСП при користењето на предложената технологија и стандарди.

The European DIGITAL SME Alliance (DIGITAL SME) е членка на SBS која  е најголемата мрежа на ICT мали и средни претпријатија на континентот и брои преку 45.000 дигитални мали и средни претпријатија.

SBS - јавно достапен водич