Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 76 448 791
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

Засегнати страни во Шведска бараат меѓународни ISO стандарди за менструални производи

Шведските засегнати страни бараат меѓународни ISO стандарди за менструални производи

Околу 300 милиони луѓе ширум светот имаат менструација секој ден. Сепак, не постојат јасни светски регулативи кои гарантираат безбедност и квалитет на менструалните производи како што се тампони, влошки и чаши. 

Шведскиот институт за стандарди, SIS, се приклучи заедно со неколку шведски засегнати страни и минатата недела поднесе предлог за нова област за стандардизација до организацијата за застапување на потрошувачите во рамките на ISO, наречена Copolco.

Денес постојат околу 22.000 глобални стандарди кои регулираат сè, од цврсто гориво до општествена одговорност, но не постои стандард за менструални производи и покрај тоа што половина од светската популација има менструација и дека супстандардните производи може да имаат катастрофални последици за корисникот.

Во текот на пролетта група експерти, истражувачи и компании се собраа во SIS за да подготват апликација за тоа зошто и како меѓународната стандардизација за менструални производи може да придонесе за подобрување на безбедноста и здравјето на луѓето кои користат производи за менструација.

Меѓународен стандард би бил корисен за решавање на прашањата поврзани со менструалните производи, како што се здравјето и безбедноста на материјалите, како и еколошките аспекти. Тоа би ја намалило и информациската асиметрија помеѓу производителите и потрошувачите во однос на безбедноста на производите, бидејќи барањата за тестирање и транспарентност ќе станат поспоредливи. Ова треба да ја зголеми способноста на потрошувачите да направат информиран избор, со основниот принцип дека сите потрошувачи треба да го имаат ова право. Дополнително, стандардизирањето на менструалните производи може да има дестигматизирачки ефект, што може да придонесе за поголема родова еднаквост. Овие прашања треба да се решат на меѓународно ниво, бидејќи, се разбира, тие се однесуваат на сите потрошувачи на овие производи, на глобално ниво.

– Треба да обезбедиме производителите да ја стават безбедноста и здравјето на потрошувачите на врвот, затоа сега бараме од Copolco да заземе став за потрошувачите и да продолжи да ги турка стандардите за производи за менструално здравје понатаму на ниво на ISO (Меѓународна организација за стандардизација). вели Герда Ларсон, коосновач на The Case for Her.

ISO Copolco има мандат да ги турка прашањата за стандардизација каде што може да се надгледуваат безбедноста и интересите на потрошувачите. Стандардите се од големо значење кога законодавството и пазарните интереси не биле во можност да ги регулираат производите одговорно. Следниот чекор е работната група во Copolco да го разгледа предлогот. Доколку решат да му дадат приоритет на ова како нова област за стандардизација, ќе работиме со нив за да го подготвиме вистинскиот стандарден предлог за оптек во 165-те земји-членки на ISO, вели Ана Сјогрен проект менаџер во SIS.

Недостигот од регулатива влијае и на меѓународната трговија со менструални производи. Често влијае на малите до средни производители или иноватори бидејќи е тешко да се знае кои барања треба да се исполнат и како да се исполнат. Глобален стандард за овие производи ќе помогне да се премости јазот и да се поттикне иновативноста без да се загрози безбедноста на потрошувачите.

Swedish stakeholders request global ISO standards for menstrual products