Институт за стандардизација на Република Северна Македонија
Тел: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 76 448 791
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Јуриј Гагарин 15, кат 3, 1000 Скопје
Главно мени

Генерално Собрание ISO 2023

18-22 септември Генерално Собрание на ISO 2023 година, чиј домаќин беше Standards Australia, ја истакна клучната улога што ја играат Меѓународните стандарди во задоволувањето на глобалните потреби и забрзувањето на напредокот кон постигнување на Целите за одржлив развој на Обединетите нации (SDGs).

Петдневниот настан послужи како платформа за обединување на напорите, искористување на технологијата и приоритет на одржливоста во потрагата по подобра иднина за сите.

Учествуваа повеќе од 4 000 учесници од преку 140 земји. Програмата опфати преку 20 сесии со извонредни говорници, деловни и индустриски лидери и владини претставници на високо ниво.

Од ИСРСМ учество земаа директор, м-р Џеват Кицара и советник, член на совет од ИСРСМ Вилијам Христовски, кои активно учествуваа на сите сесии за стратегија ISO  2020-2030.

Технологија за сите

Во ерата дефинирана со брзиот технолошки напредок, 

Футуристот и визионер Chris Riddell  им даде на присутните впечатлив поглед во иднината и потребата организациите да бидат подготвени.

Беа водени фасцинантни разговори за трансформативното влијание на технологиите како што се вештачката интелигенција (AI), метаверс и прашања поврзани со конвергенција. 

Сајбер безбедноста беше наведена како главна грижа. Експертите го истакнаа се поголем развој на закани и важноста на стандардите за сајбер-безбедност за заштита на критичната инфраструктура, податоците и поединците.

Во центарот на вниманието се истакна на зголемената итност за стандардите за вештачка интелигенција во обликувањето на технолошкиот екосистем. Овогодинешната награда LDE го слави новиот поткомитет за вештачка интелигенција кој ги поставува темелите за идните случувања на ова поле. Заедничкиот поткомитет ISO и IEC за вештачка интелигенција беше награден за ефективно лидерство, иновативни пристапи и проактивно управување и најдобра практика во развојот на стандарди за технологијата што брзо се развива.

Доверба и политика

Довербата исто беше привлечна тема низ дискусиите за меѓународната трговија, антикорупцијата и одржливоста, и ја нагласи критичната улога на стандардите во политиката за изградба на подоверлив глобален систем.

„Доколку не ја имате таа доверба, имате поголема неизвесност. Трговијата секогаш страда кога има несигурност“, рече Erik Wijkström од f the World Trade Organization. International.  Стандардите  можат да помогнат да се обезбеди транспарентност, отчетност и кредибилитет, така што обврските за одржливост може да се претворат во значајна акција на глобалната сцена.

На Годишниот состанок на ISO, беа претставени и две амбициозни алатки - ISO Policy Toolkit и ISO Climate Action Toolkit – кои ќе послужат за да помогнат во поставувањето на стандардите во првите редови на агендата на политиките, премостувајќи го јазот помеѓу владата и националните тела за стандарди. Со тоа што стандардите ќе бидат составен дел од дискусиите, алатките ќе им помогнат на креаторите на политиките да ги користат стандардите во рамки на политиките.

Континуирана посветеност на климата

Повторено во текот на речиси секоја сесија и за време на дискусиите, говорниците и учесниците беа јасни во нивната порака дека, со заедничка работа, споделување знаење и усогласување на напорите, заедницата за глобални стандарди може да го забрза темпото на промени потребни за создавање поодржлив свет.

,,Преку меѓународните стандарди, можеме да создадеме рамка што ќе дозволи нашата амбиција да одекнува низ целиот свет“, рече почитуваниот Crossley Tatui,, министер за инфраструктура и финансии на Ниуе. Почитуваниот министер беше меѓу неколкуте лидери од островите на Пацификот кои ги споделија своите сознанија за разорните влијанија на климатските промени кои ги загрозуваат нивните екосистеми, економии и целокупната благосостојба. Ефективноста на стандардите за ублажување на климата и адаптација се клучни за да му помогнат на овој регион подобро да се соочи со нестабилноста на климатските промени.

Климата, исто така, беше доминантна тема на Генералното собрание на ISO, кое обединува претставници од членките на ISO ширум светот и секогаш е еден од главните моменти на Годишниот состанок на ISO. Климатската посветеност на ISO доби поголема динамика со вклучувањето на стратешкиот приоритет за одржливост на животната средина, содржан во ажурираната ISO Стратегија 2030 година.

Соработката е клучна

Беше објавено ново значајно партнерство со Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP за подобрување на активностите за одржливост. Надоврзувајќи се на уникатните придонеси на секоја организација, посветеноста има за цел да ги подобри меѓународните стандарди кои ги унапредуваат активностите за одржливост и во јавниот и во приватниот сектор.

„Со помагање во обликувањето на новите стандарди за управување за бизнисите и инвеститорите, UNDP и ISO можат да обезбедат дека одржливоста и COP не се само додаток на бизнисот – тие ќе бидат суштински дел од тоа како се прави целиот бизнис“, рече Achim Steiner, администратор на UNDP. „Со подобри практики, ќе постигнеме подобри резултати за бизнисот и инвеститорите - и подобри резултати за луѓето и планетата“.

Завршни зборови

Како што се приближуваше крајот на годишниот состанок на ISO 2023, момент за промена е посилен од кога било. Овогодинешниот собир ја покажа непоколебливата посветеност на заедницата за меѓународни стандарди за заедничко справување со глобалните предизвици.

„Нашиот заеднички стремеж за создавање стандарди кои ги надминуваат границите се реализира преку напорите на членовите […] каде што взаемното почитување и соработка се движечките сили“, рече Улрика Франке додека го завршува својот мандат како претседател на ISO на крајот на 2023 година. .

Предизвиците кои претстојат се значајни, но со меѓународната соработка во срцето на работата со стандарди и колективната посветеност на поодржлив свет, подготвени сме да направиме значајни чекори кон подобра иднина.

Со нетрпение ги очекуваме континуираните дискусии и активности додека работиме на следниот годишен состанок на ISO во Cartagena de Indias, Colombia, од 9 до 13 септември 2024 година.

Превземено од ISO