Instituti për standardizim i Republikës së Maqedonisë së Veriut
Phone: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 70 233 086
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Yuri Gagarin 15, 3-rd floor, 1000 Skopje
Main menu

20 maji, Dita Botërore e Metrologjisë.

20 maji 2023 shënon Ditën Botërore të Metrologjisë. Këtë vit tema është "Masjet që mbështesin sistemin global të ushqimit".

Kjo temë u zgjodh për shkak të sfidave në rritje të ndryshimeve klimatike dhe shpërndarjes globale të ushqimit në mbarë botën, popullsia e së cilës do të arrijë në 8 miliardë në fund të vitit 2022.

Dita Botërore e Metrologjisë është një përkujtim vjetor i nënshkrimit të Konventës për Matjen më 20 maj 1875 nga përfaqësues të shtatëmbëdhjetë vendeve, e cila krijoi një kornizë për bashkëpunimin ndërkombëtar në matjet në aplikimet industriale, tregtare, sociale dhe shkencore.

Uniformiteti i matjeve në mbarë botën, si qëllimi fillestar i Konventës së Matjes, mbetet po aq i rëndësishëm sot në këtë epokë dixhitale sa ishte në 1875.