Instituti për standardizim i Republikës së Maqedonisë së Veriut
Phone: +389 02 3247 150, +389 02 3247 159, +389 75 444 627,+389 76 448 791
E-mail: isrsm@isrsm.gov.mk
Yuri Gagarin 15, 3-rd floor, 1000 Skopje
Main menu

Takimi Vjetor i ISO 2023

Takimi Vjetor i ISO 2023, i organizuar nga Standards Australia, theksoi rolin kryesor që luajnë Standardet Ndërkombëtare në përmbushjen e nevojave globale dhe përshpejtimin e progresit drejt arritjes së Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara (SDG).

Ngjarja pesë-ditore shërbeu si një platformë për të bashkuar përpjekjet, për të përdorur teknologjinë dhe për t'i dhënë përparësi qëndrueshmërisë në ndjekjen e një të ardhmeje më të mirë për të gjithë. Morën pjesë më shumë se 4 000 pjesëmarrës nga mbi 140 vende. 

Programi paraqiti mbi 20 sesione me një grup të jashtëzakonshëm folësish, duke përfshirë udhëheqës të biznesit dhe industrisë dhe zyrtarë të nivelit të lartë qeveritar.

Morën pjesë drejtori i ISRSM, Dzevat Kicara  M.Sc  dhe këshilltari, anëtar i këshillit të ISRSM, William Hristovski, të cilët morën pjesë aktive në të gjitha seancat e strategjisë ISO 2020-2030.

Teknologji për të gjithë

Në një epokë të përcaktuar nga përparimet e shpejta teknologjike, futuristi dhe vizionari Chris Riddell mbajti një fjalim elektrizues hapës, duke vendosur tonin për ditët në vazhdim. Riddell u dha të pranishmëve një vështrim tërheqës për të ardhmen dhe nevojën që organizatat të përgatiteshin.

Biseda magjepsëse u bënë rreth ndikimit transformues të teknologjive të tilla si inteligjenca artificiale (AI), metaverse dhe çështje të lidhura me konvergjencën. Siguria kibernetike u përmend si një shqetësim kryesor. Ekspertët theksuan peizazhin në zhvillim të kërcënimit dhe rëndësinë e standardeve të fuqishme të sigurisë kibernetike për të mbrojtur infrastrukturën kritike, të dhënat dhe individët.

Takimi Vjetor i ISO hodhi në qendër të vëmendjes urgjencën në rritje për standardet e AI në formësimin e ekosistemit teknologjik. Çmimi LDE i sivjetshëm feston një nënkomision mbresëlënës mbi AI që hedh bazat për zhvillimet e ardhshme në këtë fushë. 

Nënkomiteti i përbashkët ISO dhe IEC për AI u nderua për udhëheqjen e tij efektive, qasjet inovative dhe menaxhimin proaktiv dhe praktikat më të mira në zhvillimin e standardeve për teknologjinë që po zhvillohet me shpejtësi.

Besimi dhe politika

Besimi u shfaq si një temë bindëse, duke rezonuar në diskutimet mbi tregtinë ndërkombëtare, anti-korrupsionin dhe qëndrueshmërinë, dhe duke nënvizuar rolin kritik të standardeve në politika për të ndërtuar një peizazh global më të besueshëm. “Nëse nuk e keni atë besim, keni më shumë pasiguri. Tregtia gjithmonë vuan kur ka pasiguri,” tha Erik Wijkström nga Organizata Botërore e Tregtisë. Standardet ndërkombëtare mund të ndihmojnë në sigurimin e transparencës, llogaridhënies dhe besueshmërisë, në mënyrë që angazhimet e qëndrueshmërisë të mund të përkthehen në veprim kuptimplotë në skenën globale.

Të zbuluara në Takimin Vjetor të ISO, dy mjete ambicioze – Paketa e Politikave ISO dhe Paketa e Veprimit për Klimën ISO – shërbejnë për të ndihmuar pozicionimin e standardeve në ballë të agjendës së politikave, duke kapërcyer hendekun midis qeverisë dhe organeve kombëtare të standardeve. 

Duke i bërë standardet një pjesë integrale të diskutimeve, mjetet do të ndihmojnë politikëbërësit të përdorin dhe referojnë standardet në kornizat e politikave.

Angazhimi i vazhdueshëm ndaj klimës

Përsëritur gjatë pothuajse çdo sesioni dhe gjatë diskutimeve, folësit dhe pjesëmarrësit ishin të qartë në mesazhin e tyre se, duke punuar së bashku, duke ndarë njohuritë dhe duke harmonizuar përpjekjet, komuniteti i standardeve globale mund të përshpejtojë ritmin e ndryshimit të nevojshëm për të krijuar një botë më të qëndrueshme.

“Nëpërmjet Standardeve Ndërkombëtare, ne mund të krijojmë një kornizë që lejon ambicien tonë të ketë jehonë në të gjithë botën,” tha i nderuari Crossley Tatui, Ministër për Infrastrukturën dhe Financat e Niue. I nderuari Ministri ishte në mesin e disa liderëve nga ishujt e Paqësorit që ndanë njohuritë e tyre mbi ndikimet shkatërruese të ndryshimeve klimatike që kërcënojnë ekosistemet e tyre, ekonomitë dhe mirëqenien e përgjithshme. 

Standardet efektive të zbutjes dhe përshtatjes së klimës janë thelbësore për të ndihmuar këtë rajon të përballet më mirë me paqëndrueshmëritë e ndryshimeve klimatike. Klima ishte gjithashtu një temë dominuese në Asamblenë e Përgjithshme të ISO, e cila mbledh së bashku përfaqësues nga anëtarët e ISO në mbarë botën dhe është gjithmonë një nga pikat kryesore të Takimit Vjetor të ISO. Angazhimit të ISO-së për klimën iu dha një vrull më i madh me përfshirjen e një prioriteti strategjik për qëndrueshmërinë mjedisore, të mishëruar në Strategjinë e përditësuar ISO 2030.

Bashkëpunimi është kyç

Një partneritet i ri historik u njoftua me Programin e Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) për të rritur veprimin e qëndrueshmërisë. Duke u mbështetur në kontributet unike të secilës organizatë, angazhimi synon të përmirësojë Standardet Ndërkombëtare që avancojnë veprimet e qëndrueshmërisë si në sektorin publik ashtu edhe në atë privat.

“Duke ndihmuar në formësimin e standardeve të reja të menaxhimit për bizneset dhe investitorët, UNDP dhe ISO mund të sigurojnë që qëndrueshmëria dhe SDG-të nuk janë thjesht një shtesë për biznesin – ato do të jenë një pjesë thelbësore e mënyrës se si bëhet i gjithë biznesi,” tha Achim Steiner. , Administrator i PNUD. “Me praktika më të mira, ne do të arrijmë rezultate më të mira për biznesin dhe investitorët – dhe rezultate më të mira për njerëzit dhe planetin.”

Mendimet e fundit

Ndërsa Takimi Vjetor i ISO 2023 po mbyllej, duke lënë një ndjenjë shprese dhe pritjeje pas tij, momenti për ndryshim është më i fortë se kurrë. Mbledhja e këtij viti tregoi përkushtimin e palëkundur të komunitetit të standardeve ndërkombëtare për të trajtuar së bashku sfidat globale. “Ndjekja jonë e përbashkët për të krijuar standarde që kapërcejnë kufijtë dhe kufijtë realizohet përmes përpjekjeve të anëtarëve […]

 ku respekti dhe bashkëpunimi i ndërsjellë janë forcat shtytëse,” tha Ulrika Francke teksa përfundon mandatin e saj si Presidente e ISO në fund të 2023. . Sfidat përpara janë të rëndësishme, por me bashkëpunimin ndërkombëtar në zemër të punës së standardeve dhe një përkushtim kolektiv për një botë më të qëndrueshme, ne jemi të gatshëm të bëjmë hapa domethënës drejt një të ardhmeje më të mirë.

Mezi presim diskutimet dhe veprimet e vazhdueshme ndërsa punojmë drejt Takimit të ardhshëm Vjetor të ISO në Cartagena de Indias, Kolumbi, nga 9-13 shtator 2024.

Marrë nga www.iso.org